dinsdag, 02 oktober 2018 13:45

Dierendag: hoe is het ontstaan

Op donderdag 4 oktober is het Werelddierendag. Deze dag waarin we extra aandacht besteden aan alle dieren in het algemeen en onze eigen huisdieren in het bijzonder vindt zijn oorsprong bij de feestdag van Sint Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich onder andere om de planten en de dieren. In 1927 schreef iemand uit Tsjechië naar de voorzitster van de wereldvereniging van de Dierenbescherming met het voorstel een dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Deze vond dit een goed idee en samen kozen ze 4 oktober uit.

Dierendag in Nederland

In Nederland werd Dierendag voor het eerst op 4 oktober 1930 gevierd. Werd in het begin vooral geschreven over de verhoudingen tussen de mens en het dier, sinds de jaren zestig grijpt men de dag vooral aan voor dierenactivisme. Ook worden meer en meer activiteiten ontwikkeld om kinderen bewust bij het onderwerp te betrekken. Zo heeft in 2000 de Kinderboekenweek -die rond Dierendag valt- het thema dieren en mogen veel kinderen op Dierendag hun favoriete knuffel mee naar school of het kinderdagverblijf nemen. Ook de commercie speelt gretig in op het onderwerp: instellingen en bedrijven die aan dieren gerelateerd zijn verzinnen rond dierendag van alles om hun zaak te promoten.

Dierendag bij Hippekinderspullen

Ook bij Hippekinderspullen besteden we aandacht aan Werelddierendag. Door dit blogje onder andere: nu weet je hoe Dierendag ontstaan is. Zelf geven we extra aandacht en een extra snoepje aan onze hamster Billy en Jack Russel Sammy. En in de webshop ontvang je 10% korting bij aankoop van een dieren muursticker. 

Heb jij ook een lief huisdier? Of een hele lieve favoriete knuffel? Laat het ons in een reactie weten. Liefst met foto, dan kunnen we allemaal zien over wie je het hebt! En vergeet niet om donderdag je huisdier of knuffel extra goed te knuffelen. 

 

woensdag, 26 september 2018 10:09

De eenhoorn, wie houdt er niet van

Overal zie je 'm terug: de eenhoorn. Razend populair is hij, zowel bij jonge meisjes maar ook pubers en zelf jong volwassenen vinden de eenhoorn schattig, leuk, lief en zouden er van alles van willen hebben. In sommige café's en hippe coffeebars zie je deze spreuk:'Always be yourself. Unless you can be a unicorn. Then be a unicorn'. En dreef niet bijna iedereen afgelopen zomer op een gigantische opblaas-eenhoorn? En echt niet alleen maar kinderen, toch?Er bestaat zelf een groep mensen die zich identificeert met eenhoorn: Fabulus of Uncorns. Via de link kun je hierover meer lezen op de website van Metro.

Maar wat is nou eigenlijk een eenhoorn? Wikipedia zegt: een eenhoorn is een mythisch dier dat sinds de Oudheid wordt omschreven als een beest met een lange, puntige, spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd. Tot de negentiende eeuw werd geloofd in het bestaan van de eenhoorn, omdat het dier in de Bijbel voorkwam en wat in de Bijbel stond was waar. In de christelijke kunst staat het dier gewoonlijk symbool voor kuisheid en maagdelijkheid. Het dier kon alleen in bedwang worden gehouden door een maagd: de eenhoorn legde zijn hoofd in haar schoot en kon zo worden overmeesterd. In de heraldiek, bijvoorbeeld op wapenschilden, staat de eenhoorn echter voor strijdlust en dapperheid. 

 

Aan allerlei onderdelen van zijn lichaam werden geneeskrachtige gaven toegekend. Bij gebrek aan echte eenhoorns gingen vaak hoorns of tanden van andere dieren door voor eenhoorn-onderdelen, zoals bijvoorbeeld narwaltanden.

Ook vandaag nog speelt de eenhoorn een magische rol in de literatuur. In Harry Potter and the Philosopher's stone komt een eenhoorn voor. Hij wordt weergegeven als het nobelste dier dat er bestaat, een krachtig magisch dier wiens zilveren bloed Voldemort drinkt om in leven te blijven.

 

De magie van de eenhoorn

Maar waarom is de eenhoorn nu zo populair? Door de historie en alle verhalen die er in het verleden over geschreven zijn, staat de eenhoorn synbool voor een aantal dingen. Zo straalt een dier een bepaalde magie uit; er is meer mogelijk dan je denkt. En dat je jezelf en anders mag zijn, en dat je mag en kan stralen precies zoals je bent. Tenslotte is de eenhoorn dat ook, en toch is hij sterk en krachtig. In bepaalde delen van de wereld staat de eenhoorn ook symbool voor rijkdom. De eenhoorn wordt ook gezien als geluksbrenger, als iets wat je wensen uit kan laten komen. Daarnaast hebben ze natuurlijk een geweldig hoge aaibaaiheidsfactor, wat juist meisjes aantrekt.

Een brok positiviteit dus die eenhoorn. Ben jij ook op zoek naar de sparkle in je leven? Kijk dan eens naar het boek Doe als een uniorn.